Vznikl nový vyhledávač dostupnost-leku.cz
Zakladatelé vyhledávače Roman Vuchtrl a Tomáš Landovský - foto zdroj: Applifting

V pražském vývojářském studiu Applifting vznikl nový vyhledávač dostupnost-leku.cz. Dvojice zakladatelů Tomáš Landovský a Roman Vuchtrl chce lidem pomoci, aby v době častých výpadků léků mířili do lékáren na jistotu a neodcházeli s prázdnou. To se podle průzkumu portálu stane až ve 32 % případů. Jako jediná platforma v České republice tak umožňuje svým uživatelům zdarma prohledat všechny lékárny, které mají skladové zásoby k dispozici on-line.

Tři měsíce od svého spuštění portál zpřístupnil vyhledávání léků v databázi řetězce lékáren Dr. Max, lékárny zařízení IKEM a několika pražských nemocnic. Za své relativně krátké působení portál obsloužil již 18 000 uživatelů, kteří jej využili 46 000krát k vyhledání léku, založili si 1 800 hlídačů léků, které je upozorní na opětovnou dostupnost přípravku, a provedli přes 1 000 rezervací.

„K založení vyhledávače dostupnost-leku.cz nás s Romanem přivedla osobní zkušenost. Sami jsme před časem hledali lék, jehož dostupnost jsme horko těžko zjišťovali obcházením a obvoláváním lékáren. Zkoušeli jsme hledat i nějakou webovou stránku, na které by byl jednotný registr, ale nenašli jsme. Tak jsme ji vytvořili,“ komentuje založení vyhledávače Tomáš Landovský.

Vývojáři pražského studia Applifting Tomáš Landovský a Roman Vuchtrl vyhledávač dostupnost-leku.cz založili letos v červnu. Uživatelé díky němu na jedné webové stránce naleznou všech 59 000 léků, které mají platnou registraci vydanou Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Informace o skladových zásobách pak nabízí u téměř osmi tisíc léčiv. Platforma tak reaguje na dlouhodobě nedostatečnou informovanost pacientů, ale také lékařů či lékárníků o lokální nedostupnosti léků nebo dodavatelských výpadcích. Pro uživatele je vyhledávač zdarma.

„Projektům zaměřeným na healthtech se v Appliftingu dlouhodobě věnujeme. Vyhledávač svým zaměřením dokonale zapadá do našeho mindsetu tvorby smysluplných projektů, které skutečně pomáhají lidem. Proto jsem rád, že jsme jim v začátcích mohli pomoci, a věřím, že se jejich platformě bude na trhu dařit,“ dodává Vratislav Kalenda, spoluzakladatel a CEO Appliftingu.

 

Hledání léku začíná v ordinaci

Dvojice zakladatelů při interním průzkumu trhu zjistila, že výpadky určitých léků a zároveň nízká informovanost lékařů a pacientů o jejich skutečné dostupnosti jsou zcela běžné. Podle průzkumu lidé až ve 32 % případů odcházejí z lékárny s prázdnou a bez možnosti lék objednat nebo nahradit jiným lékem se stejnou účinnou látkou.

„Než jsme náš vyhledávač spustili, udělali jsme si podrobný průzkum mezi lékaři, lékárnami i pacienty. Zjistili jsme, že ačkoli většina systémů praktických lékařů disponuje takzvaným hlášením o dostupnosti léků, často tyto informace neodráží realitu. Notifikace bývají falešně pozitivní, nebo naopak,“ rozvádí Roman Vuchtrl.

„Díky průzkumu jsme také zjistili, že kvůli nedostupnosti léků se lidé obracejí na bazary na facebooku a nezřídka se spokojí i se z části spotřebovaným balením. Běžná je také léková turistika, při které se jezdí hlavně do sousedního Německa či Polska. Proto bychom co nejdříve do systému rádi integrovali další lékárny a pokryli tak všechny kraje republiky. Věříme, že tím lidem ulehčíme život,“ dodává.

Od svého spuštění integrovala dostupnost-leku.cz do své databáze informace o skladových zásobách 350 lékáren, včetně sítě Dr. Max či lékáren nemocnic IKEM, Ústřední vojenské nemocnice, Všeobecné fakultní nemocnice a Fakultní Thomayerovy nemocnice. Z mimopražských zařízení naleznou uživatelé informace z lékárny Rehabilitační nemocnice Beroun či Nemocnice Hořovice. Vyhledávač obsloužil již osmnáct tisíc uživatelů, kteří jej využili více než 46 000krát k vyhledání léku, založili si 1 800 hlídačů léků (hlídací pes) a provedli přes 1 000 rezervací léků u konkrétních lékáren. Do konce roku plánuje dostupnost-leku.cz pokrýt celou pražskou lékárenskou síť, do které zapojí dalších 30 vlastních lékáren neboli těch, které budou informace o svých skladových zásobách zákazníkům nabízet výhradně skrz vyhledávač.

„Zatím jsme relativně v počátcích naší cesty. Jednáme s desítkami lékáren a různými zdravotnickými zařízeními, jejichž databáze po úspěšném jednání nahrajeme do našeho vyhledávače. Naším cílem je stát se centrálou vyhledávání hromadně vyráběných léčiv, ať už těch na předpis, nebo volně prodejných,“ přibližuje budoucí plány platformy Roman Vuchtrl.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail