
Vlivu střevní mikrobioty na lidské zdraví se právem dostává stále větší pozornosti. Střeva kromě své základní funkce trávení a absorpce živin do těla zajišťují i řadu dalších zásadních činností. Jsou například největším imunitním orgánem v těle – nachází se v nich až 70 % imunitních buněk. Jejich prostřednictvím střeva ovlivňují v podstatě veškeré systémy našeho těla. Kromě toho se ve střevech tvoří až 90 % serotoninu, tzv. hormonu štěstí. Mají tedy vliv i na to, jak se cítíme a jakou máme náladu. Je proto na místě jim věnovat náležitou péči. Z loňského průzkumu farmaceutické společnosti Stada vyplynulo, že důležitost střevní mikrobioty vnímá a cíleně o ni pečuje pouze třetina dotazovaných.
Mikroorganismy se v lidském těle vyskytují téměř všude a nejvíce jich přebývá právě ve střevech. Nachází se zde více než 1 000 různých bakteriálních druhů. Složení střevní mikrobioty je však u každého člověka unikátní, podobně jako otisky prstů, a v průběhu života se navíc vyvíjí. Ovlivňuje ji životní styl každého jedince, prostředí, ve kterém se pohybuje, strava, věk, hygienické návyky i případná léčba (například užívání antibiotik).
„Pro podporu správné funkce organismu je klíčová rovnováha a rozmanitost střevní mikrobioty. Neexistuje k ní však žádná rychlá zkratka. Vztah mikrobioty k imunitnímu systému i celému organismu se utváří dlouhodobě,“ říká MUDr. Jiří Vejmelka, internista a nutricionista Interní kliniky 3. LF UK a FTN a člen ČMS ČLS JEP (Česká mikrobiomová společnost, součást České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně).
S nerovnováhou střevní mikrobioty (tzv. dysbióza) a její sníženou diverzitou se mohou pojit různé potíže, například vyšší náchylnost ke střevním virózám, vyšší riziko civilizačních i autoimunitních onemocnění. Stav střevní mikrobioty má zásadní význam i pro to, zda prožijeme stáří ve zdraví nebo naopak v nemoci.
S věkem se mění složení mikrobioty i peristaltika střev
S postupujícím věkem se složení mikrobioty mění – dochází k poklesu její rozmanitosti, což může mít negativní dopad na zdraví střev. K narušení rovnováhy mikrobioty mohou přispívat různé faktory, které s věkem souvisí, jako například zvýšená konzumace léčiv (zejména pokud se jedná o antibiotika), změny stravovacích návyků (monotónnější strava, více průmyslově zpracovaných potravin, méně vlákniny), pokles fyzické aktivity a podobně. Roli hraje také střevní peristaltika, která se ve stáří přirozeně zpomaluje. U starších lidí pak může dysbióza vést ke vzniku zánětlivých procesů a nástupu onemocnění typických pro vyšší věk.
Negativní změny v zažívání dle aktuálního průzkumu Stada z letošního března registruje 60 % lidí starších 50 let. Až 20 % žen a 12 % mužů nad 50 let dokonce uvádí, že jejich obtíže jsou velmi časté. U téměř poloviny dotazovaných mají tyto změny přímý negativní vliv na kvalitu života – třetina vnímá omezení při určitých aktivitách nebo činnostech a 13 % se cítí limitováno ve svém každodenním fungování.
Jak lidé nad 50 let s těmito změnami bojují? Téměř polovina z nich (48 %) se snaží zvýšit svůj denní příjem tekutin, 39 % se vyhýbá určitým druhům potravin či jejich kombinaci, téměř třetina se více hýbe a 26 % volí nižší porce jídla. Někteří užívají volně dostupné léky nebo doplňky stravy (23 %), následují rady lékaře (7 %) nebo drží diety (2 %). Šestnáct procent dotazovaných svůj stav nijak neřeší a přijímá ho s věkem tak, jak je.
Při zpomalení zažívání lidé často volí také projímadla, která mohou poskytnout úlevu v případě akutních obtíží. Jejich užívání se však nedoporučuje, protože může vést ke snížení diverzity střevní mikrobioty.
Péče o rovnováhu mikrobioty: zdravý životní styl, pestrá strava a probiotika
Základ fungující mikrobioty představuje primárně zdravý životní styl. Podstatná je pravidelná fyzická aktivita, která udržuje tělo ve formě a pomáhá rozpohybovat činnost střev a podpořit tak správné trávení. Pozitivní vliv má také pobyt venku na čerstvém vzduchu, minimalizace stresu a kvalitní spánkový režim. Ten umožní organismu, potažmo trávicímu systému si odpočinout, aby nedocházelo k jeho přetížení a oslabení.
Stěžejním faktorem je pak pestrá a vyvážená strava, která by měla obsahovat potraviny bohaté na vlákninu, jako je zelenina, ovoce, luštěniny a obiloviny. Vhodné jsou též fermentované potraviny obsahující tělu prospěšné mikroorganismy, např. kysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, tempeh a zdravější zdroje tuků. Nevhodná je naopak přílišná konzumace průmyslově zpracovaných potravin. Ty postrádají potřebné živiny, a naopak obsahují aditiva včetně nezdravého tuku a přemíry cukru, které tělu neprospívají. Ideální pro střeva není ani příliš častá konzumace bílého pečiva.
Vhodnou součástí péče o střevní mikrobiotu, je doplňování probiotik a prebiotik formou doplňků stravy. Probiotické doplňky stravy se doporučují při užívání antibiotik, která mimo jiné snižují rozmanitost přátelských bakterií ve střevech. Aktuálně to však dle průzkumu Stada dělá pouze 47 % lidí. Dále se probiotika doporučuje užívat v období zvýšené nemocnosti (typicky podzim, zima) či při cestování, kdy je organismus vystavován řadě změn.





