Mladí Češi kombinaci léků s alkoholem podceňují

Čeští studenti sice užívají léky s mírou, ale nedávají si pozor na jejich kombinaci s alkoholem. Průzkum užívání analgetik a psychofarmak mezi mladými lidmi, který pro Českou asociaci farmaceutických firem (ČAFF) připravila společnost STEM/MARK, dokazuje, že více než 20 % studentů používá analgetika i na léčbu kocoviny.

 

O nadužívání léků mezi studenty či jejich aplikaci nad rámec předepsaného užívání se v poslední době hovoří ve Spojených státech zejména ve spojení s tzv. studijními drogami. Podle průzkum ČAFF jsou však čeští studenti ve spotřebě psychofarmak a analgetik spíše zdrženliví.

 

Pozor na léčbu kocoviny

Léky na bolest využije jednou ročně drtivá většina (87 %) vysokoškoláků. V případě studentů středních škol pak přibližně dvě třetiny (63 %). Nejčastější důvody jsou standardní – 70 % českých studentů používá analgetika pouze v případě bolestí zad, kloubů, zubů a hlavy či v případě onemocnění provázených zvýšenou teplotou a škrábáním v krku. Specifikum představují menstruační bolesti u žen. Nepříjemné stavy zahání analgetiky 66 % českých studentek.

Na pováženou je však situace kolem společenského života. Podle Výroční zprávy o stavu ve věcech drog v České republice mělo zkušenost s alkoholem více než 70 % sedmnáctiletých. Mezinárodní studie ESPAD zase uvádí, že zkušenost s alkoholem mělo dokonce 98 % šestnáctiletých, z nichž 60 % ho pije pravidelně. Konzumace alkoholu u mladých může přestavovat skutečný problém v případě, kdy celá pětina mladých mužů přiznává, že je zvyklá zahánět ranní bolehlav právě analgetiky. Jejich užívání je přitom v kombinaci s alkoholem rizikové a krátkodobá úleva od bolesti se může změnit v dlouhodobou zdravotní komplikaci.

„Konzumací alkoholu v kombinaci s léky se lidé vystavují riziku nežádoucích vedlejších účinků. Mezi ty patří nevolnost, střevní potíže nebo závratě, ve vážnějších případech ale třeba i poškození jater. V případě antidepresiv mohou být účinky alkoholu dokonce posíleny, v jiných případech může užitím alkoholu dojít k prodloužení účinku léčiv,“ vysvětluje výkonný ředitel ČAFF Martin Mátl.

 

Stres ze školních lavic zvládají lépe studentky

Psychofarmaka u nás pravidelně užívá pouze jeden z 10 středoškoláků a vysokoškoláků. Mladí lidé, kteří se dostanou pod tlak, který neumějí sami zvládnout, pak ze své situace v polovině případů viní stres ze školních povinností a obavu z neúspěchu při zkouškách. V případě psychofarmak platí opačné pravidlo než v případě analgetik – berou je častěji studenti než studentky.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail